Thread Rating:
 • 0 Vote(s) - 0 Average
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
[RO] Explicarea utilizarii CPU in Camerolla-Chrome
#1
Information 
Salutare,

Cativa din clienti m-au intrebat de ce sunt atat de multe procese chrome.exe deschise in task manager, de ce unele sunt "background" si alte active, de ce pe 1 pc e doar 1 process background si pe altul 5, etc....
Aceasta abordare este specifica browserului Chrome si este geniala, in sensul ca, daca oricare din site-uri da o eroare si crapa (se inteapa dupa cum ziceti unii), celelalte nu sunt afectate.

Pe scurt, pentru fiecare SITE NOU care il deschizi (fie ca il deschizi in TAB nou, fie ca il deschizi in fereastra noua), cel putin 1 nou chrome.exe se va deschide pt acel site (functie de site).
De asemeni, pentru fiecare extensie instalata in browser, cel putin 1 chrome.exe se va crea, care se ocupa strict de acea extensie.

Acum, hai sa despicam firul in 4.
De exemple, imediat dupa ce porneste camerolla, daca te uiti in task manager, o sa remarci 11 procese, din care fiecare are cate o functie specifica (desi, tu fizic inca nu ai deschis niciun site):
[Image: 01-simple-start-of-browser.JPG]
 
Acum, da-mi voie sa explic ce e acolo.
Dupa cum poti observa pe poza mea, atat in zona de task-manager din Chrome, cat si in task managerul din Windows:
 • sunt 6 procese active
 • si 5 procese de tip background (adica, procese care ruleaza... in spate... nu stiu cum sa explic in romana... in paralel cum ar veni)
Procesele active sunt sesiuni de chrome.exe care se ocupa de paginile web deschise, de procese de randare grafica si de extensiile instalate.
De exemplu, din cele 6 procese active din imaginea de mai sus, 2 apartin extensiei Lovense, 1 alt process e din extensia Camerolla si altul din extensia AudioOnly pt YouTube.
Astfel, ca doar altele 2 sunt aplicatia chrome si randarea principala.
Procele celelalte de tip background sunt de tip randare-background, utilitati si detectia-crashurilor.
De asemeni, 2 din ele sunt specifice paginii "principale" din care modelul deschide site-urile, anume ceea ce se intampla cand apesi CTRL+T sau cand deschizi about:blank

[Image: background-procs-explained.JPG]

Dupa cum vezi ca am subliniat cu rosu:
 • 3 sunt rendere (se ocupa de randarea HTML a site-urilor)
 • 1 este un utilitar chrome
 • ultimul se ocupa de detectia si raportarea crashurilor
Acum, daca ma loghez in pagina, dupa ce ma loghez mai apare un proces in plus, anume cel care se ocupa de monitorizarea turei userului:
[Image: 02-after-login.JPG]
Bonnnnn, acum daca de exemplu deschidem un site, o sa vedeti ca apare inca un chrome.exe, care este "vinovatul" pentru deschiderea acestui nou site:
[Image: 03-after-open-1-site.JPG]
Si sa-ncerc acum sa exemplific si mai bine treaba cu 1 process pt fiecare site deschis...
Daca mai deschidem inca 2 tab-uri cu LiveJasmin... o sa remarcati inca 2 procese chrome.exe... asa ca numarul nostru total de procese active creste de la opt la zece.
[Image: 04-after-open-2-more-tabs-with-jasmin.JPG]
Ba mai mult... hai sa simulam ca unul din taburile cu LiveJasmin o sa crashuiasca... (o sa se-ntepe Shy )
Astfel ca ma duc frumos in task-manager-ul Chrome (SHIFT + ESC pt cei care nu stiu) si aleg unul din cele 3 procese LiveJasmin si apas frumos END TASK. Si ca sa vezi, ca in poza de mai jos, unul din taburi (cel din mijloc in cazul nostru) crapa... si numarul de procese chrome se micsoreaza de la 10 la 9.:
[Image: sample-kill-tab-process.JPG]

Acum, pagina principala din care modelul vede graficul cu incasari si poate sa deschida site-urile... acea pagina ocupa si ea:
 • un process ca la orice site, care se ocupa de randarea paginii
 • si inca 1 care se ocupa de randarea graficului cu incasari
Daca o sa inchidem acum tab-ul acesta, o sa remarci ca 2 din cele 5 procese de tip background or sa dispara:
[Image: after-close-ntp-only-3-background-procs.JPG]

Asta nu inseamna ca trebuie sa stati calare pe model sa inchida acel new-tab-page dupa ce-si deschide site-urile... ca nu, nu consuma CPU inutil... doar ca, probabil, va sperie ca exista acolo in lista de procese in task-manager.Si la final, ca o recapitulare cumva, va rog sa deduceti urmatoarele:
 • Chrome-ul camerolla deschide, initial, 10 procese chrome. Asta nu inseamna ca va rupe procesorul in 2... ca in task manager daca va uitati bine, mai gasiti altele cel putin 100 de procese. Dupa cum am explicat mai sus, din cele 10 procese, 2 sunt extensia Lovense, 1 este extensia Camerolla si al 4-lea exte extensia audio-only pt youtube.
 • Daca de asemeni, mai adaogi si alte extensii in Camerolla... alea or sa adauge cel putin cate 1 process pt fiecare extensie adaugata de tine.
 • Fiecare site nou deschis va adauga un nou chrome.exe in task manager. De exemplu, daca modelul a deshis 5 site-uri + 5 clipuri pe youtube + facebook + google translate, asta inseamna inca 5+5+1+1 adica in 12 procese chrome.exe peste cele 10-11 deschise initial.
 • Un website precum MyFreeCams (care are iframes) o sa adauge 2-3 procese in plus... pentru ca fiecare iframe este de fapt un proces separat de chrome. La fel se intampla (daca tin minte bine) si pentru CamContacts.
 • De asemeni, luati aminte ca sunt site-uri care ofera ads-uri (cum o face, de exemplu, Chaturbate). Si daca ads-urile alea sunt adaugate ca iframe, asta inseamna noi procese in chrome. uite ca va exemplific treaba asta in poza de mai jos:

[Image: ads-use-more-cpu.JPG]Sper din inima ca am explicat cat mai bine ce se intampla in Chrome, si cum functioneaza acesta.
A se nota ca si Firefox are un comportament similar, desi acolo singura diferenta este ca nu se deschide cate un process pt fiecare tab... dar tot sunt multe.... dar acolo daca iti crapa un tab, e cam riscant sa pierzi si in celelalte site-uri deschise.

Mult succes
Reply


Possibly Related Threads…
Thread Author Replies Views Last Post
  Securitate avansata navigand pe internet cu Camerolla sebi 0 1,335 02-03-2022, 05:24 PM
Last Post: sebi
  Camerolla is your SECURE browser sebi 0 1,312 02-03-2022, 05:19 PM
Last Post: sebi

Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)